Windows update – BitLocker recovery key

servis 22.05.2023. – Microsoft je potvrdio da najnovije sigurnosno ažuriranje za Secure Boot DBX ( KB5012170 ) uzrokuje da se uređaji pokreću izravno u BitLocker oporavak. Naime navedeno ažuriranje nakon instalacije automatski aktivira BitLocker na disku te nakon što se računalo ponovno pokrene, pojavljuje se zaslon gdje sustav traži da se unese ključ za oporavak.

Tijekom kolovoza 2022. Patch Tuesday , Microsoft je objavio samostalno KB5012170 ‘Sigurnosno ažuriranje za Secure Boot DBX’ za rješavanje ranjivosti pronađenih u raznim UEFI bootloaderima koje akteri prijetnji mogu koristiti za zaobilaženje značajke Windows Secure Boot i izvršavanje nepotpisanog koda.

Kako bi popravio ove ranjivosti, Microsoft je dodao certifikate potrebne za učitavanje ranjivih UEFI bootloadera na  UEFI Revocation List  – Secure Boot Forbidden Signature Database (DBX), čime je spriječio njihovu upotrebu sa Secure Boot.

Nažalost bez BitLocker ključa za oporavak pokretanje računala te isto tako pristup podacima je onemogućen. Što nas nadalje suočava sa gubitkom podataka.

Kako bi spriječili gubitak podataka, savjetujemo da prije bilo kakvih ažuriranja ili instalacija napravite backup na neki od vanjskih medija.

Računalo se može oporaviti na način da se napravi nova instalacija operativnog sustava, ali sa time gubimo podatke. Ukoliko na računalu imate bitnih podataka a susreli ste se sa ovim problemom savjetujemo da ništa dalje ne pokušavate nego dostavite u servis kako bi kolege iz našeg InfoLAB laboratorija provjerili postoji li mogućnost spašavanja podataka.