Što učiniti ako se prolije tekućina po laptopu?

servis 09.02.2023. – Pokušat ćemo Vam pojasniti što učiniti ako se prolije tekućina po laptopu. Svima se prije ili poslije dogodi slična situacija, topli napitak uz jutarnji ritual čitanja mail-ova, jedan trenutak nepažnje i… „pljas“.  No, nije sve izgubljeno; te Vaš uređaj nije nužno za otpad, pravovremena reakcija i otklanjanje tekućine mogu spriječiti trajno oštećenje uzrokovano tekućinom.

Svi znamo da elektroničke komponente i tekućina nisu idealan par, no što se zapravo desi kada zalijemo uređaj omiljenim napitkom?

– prvotna nestabilnost u radu zbog prisutnosti tekućine koja može uzrokovati kratak spoj na samoj matičnoj ploči uređaja, nakon čega se uređaj obično ugasi (ili smrzne)
– „prva pomoć“ za kojom ljudi najčešće posegnu (okreni, ostavi da se osuši, fen) možda trenutno pomognu, no ne riješe problem; većina tekućina za sobom ostavljaju tragove (šećer, minerali i nečistoće iz vode) koji se osuše i zalijepe na matičnu ploču i u većini slučajeva uzrokuju nepovratno oštećenje sklopovlja za napajanje. 

Nakon sušenja, a uređaj nije detaljno očišćen od tragova tekućine, može naknadno doći do dodatnih oštećenja prilikom korištenja.

Jedini ispravan postupak nakon zalijevanja uređaja tekućinom je:

-ugasiti uređaj, te ukoliko je moguće, izvaditi bateriju; bitno je napomenuti da se uređaj ne smije pokušavati naknadno uključiti, jer bi to moglo uzrokovati dodatno oštećenje
-dostaviti uređaj na servis na kompletno čišćenje od tekućine, da se umanji mogućnost za dodatnim, trajnim oštećenjem komponenata na samoj matičnoj ploči (sklopovi za napajanje bitnih komponenata, poput procesora, ekrana, itd.) jer samo rastavljanjem i čišćenjem se mogu ukloniti razne čestice koje ostaju nakon isušivanja tekućine.

Ukoliko ste i sami imali „nezgodu“ sa tekućinom, obratite nam se sa povjerenjem. Stručni smo tim inženjera i tehničara sa preko 25 godina iskustva.