Informatika i krizno poslovanje :Covid-19 Corona virus

Profesionalna informatička podrška

servis, 17.03.2020. – Informatika i krizno poslovanje :Covid-19 Corona virus u potpunosti mijenja naše živote. Kako se suočavamo sa novonastalom situacijom, tako se trebamo pripremiti i razmišljati kako  prilagoditi naše poslovanje u trenutnoj situaciji. Mnoge situacije koje smo do jučer prihvaćali kao normalne i nismo im davali na važnosti, danas su postale potpuno nemoguće. Zato sada trebamo razmišljati kako prilagoditi svoje poslovanje za “rad od kuće” i osigurati informatičku infrastrukturu za maksimalno korištenje “online” usluga. Isto tako trebamo se maksimalno zaštititi istovremeno pripremajući se za još teži scenarij. A isto tako pripremiti se za nastavak poslovanja po završetku pandemije.

Probati ćemo istaknuti neke najbitnije stvari vezano za informatiku i sigurnost vaših podataka, kako bi i u poslovnom smislu pokušali svi zajedno što lakše prebrodili ovu krizu.

Poslovanje u kriznim uvjetima Covid-19 Corona virus

– Najbitnije: zaštitite i sačuvajte Vaše zdravlje i zdravlje vaših suradnika. Čuvajte se i organizirajte sukladno uputama Državnog kriznog stožera. Ne riskirajte zdravlje radi poslovanja ili zarade. Zdravlje nema cijenu. Dok ste zdravi i sav posao možete napraviti.
– Napravite plan, sagledajte Vaše poslovanje i vidite što je sve potrebno napraviti za poslovanje u ovim uvjetima. Analizirajte procese i osmislite načine sukladno trenutnim mogučnostima. Vidite što i tko može raditi “od kuće”.
– Informirajte Vaše kolege i suradnike o planovima i akcijama, neka znaju da ste se pripremili da imate stvari pod kontrolom i da ste spremni i za poslovanje u novim uvjetima.
– Informirajte vaše klijente, kupce, partnere, da znaju da ste i dalje tu, da radite, da ćete i dalje biti raspoloživi, možda na drugačiji način, ali da ste spremni. Da ćete nastaviti tamo gdje ste stali kad se krizna situacija završi.

Savjeti:

 Napravite si lokalnu kopiju svih podataka koje imate na različitim CLOUD servisima. Nažalost uvijek postoji mogućnost da Vam internet bude “zagušen”, ili  Vam internet nestane samo na 1 dan, ili ako nestane struje, nemate ni svoje podatke. Takodjer, i najbolji CLOUD servisi ovise o električnoj energiji, povezanosti, održavanju. Da li će netko održavati iste? Naravno, CLOUD servise koristimo i dalje, i nadamo se da nikad neće biti problema, ali kopija je kopija.
Provjerite svoj pristup internetu da sve radi besprijekorno, i osigurajte si alternativni pristup internetu (to može biti i obični mobilni telefon sa mogućnošću djelenja resursa). Očekujte u narednim danima povećan pritisak na internet providere, i moguće probleme u pristupu pojedinim servisima. Ako Vam zakaže jedan internet provider, dobro je imati i alternativu.
Provjerite Vaša računala, servere, notebooke, tablete. Neka sve funkcionira besprijekorno i neka je sve podešeno. Ne treba Vam kvar računala kad Vam je najpotrebnije.

Isto tako nije na odmet napraviti si izlist (ispis) stanja poslovnih računa, da imate dokaz o stanju sredstava, ako bi slučajno informatički sustav banke zakazao.
Te savjetujemo da iskoristite vrijeme kojeg ćete evidentno imati više, da završite sve poslove koje inače ne stižete, usvojite nova znanja, osmislite nove poslovne strategije Sve navedeno za sigurnost i krizno poslovanje primjenjivo je i na osobnom nivou, s tim da bi još dodali da osigurate i neku zalihu cash novca.